Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Αδέρφια συμπατριώτες.

Πολλές φορές οι ανά τον κόσμο ερευνητές έχουν αναρωτηθεί, για ποιο λόγο στις σύγχρονες ναρκισσιστικές κοινωνίες, υπάρχουν άνθρωποι! που προσφέρουν εθελοντική εργασία, στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων των δήμων ή μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η συγκεκριμένη συμπεριφορά θεωρείται από πολλούς αξιοθαύμαστη, αλλά από τους ψυχολόγους αινιγματική, αφού όχι μόνο δεν υπάρχει εμφανές! προσωπικό όφελος, αλλά ενίοτε συνεπάγεται, για τον εθελοντή, απώλεια χρόνου και επιπρόσθετο άγχος. Ερευνητές Ψυχολόγοι και Ψυχίατροι, από όλο το κόσμο μετά από εικοσαετή έρευνα με εθελοντές εντόπισαν πέντε βασικά κίνητρα εθελοντισμού πού τελικά ανάγεται σε τρόπο ζωής :



1)Αξίες: Για ικανοποίηση προσωπικών αξιών ή ανθρωπιστικών ιδεωδών.

2)Ενδιαφέρον για την κοινότητα: Βοήθεια προς μια ομάδα με την οποία το άτομο αισθάνεται συνδεδεμένο.

3)Ενίσχυση του αυτοσεβασμού: Προκειμένου ο εθελοντής να νιώσει καλύτερα ή να αποφύγει πιέσεις.

4)Κατανόηση: Γνωριμία με άλλους ανθρώπους. τόπους ή πολιτισμούς και συνεπώς καλύτερη κατανόηση αυτών.

5)Προσωπική ανάπτυξη: Μια πρόκληση για προσωπική βελτίωση, προώθηση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Τα άτομα νεαρής ηλικίας συνήθως αναπτύσσουν εθελοντική δραστηριότητα για να προωθήσουν την καριέρα τους, ενώ εθελοντές μεγαλύτερης ηλικίας(όχι όλοι) κινητοποιούνται από πιο αφηρημένες αξίες! σήμερα κατά τις κοινωνίες που δημιουργήσαμε ο καθένας από την μεριά του. Όπως ο ανθρωπισμός, ή η συμμετοχή στη δράση της κοινότητας τους.

Το θέμα του κοινωνικού εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης, εμείς το βλέπουμε (μη διαφωνώντας σε πολλά απ’ τα πιο πάνω)ακόμη πιο διαφορετικά από τους εκφραστές, μιας άλλης νοοτροπίας (ΜΑΡΑΘΩΝΙΩΝ ΕΠΑΙΤΕΙΑΣ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΠΕΙΝΑΣ, κ.λ.π.)που πίσω κρύβονται κύριοι και κυρίες που αυτοπροβάλλονται με το δήθεν έργο τους & τις πιο πολλές φορές, απομυζούν τον κρατικό κορβανά σε έργα κατασκευαστικά, αλλά & σε άφθονο χρήμα που ανήκει ουσιαστικά στίς ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ! που ποτέ, η σπάνια αν προτιμάτε καλύτερα, το διαχειρίζονται οι ίδιες για τις πραγματικές τους ανάγκες….αλλά κάποιοι αόρατοι υποχθόνιοι για την πάρτη τους. Εμείς όμως ποτέ δε παραμένουμε ουδέτεροι, αλλά παλεύουμε ΟΛΟΙ συλλογικά με ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ πάντα το ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ στην Πατρίδα μας, αλλά και σ’ όλο τον κόσμο. Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ που εκφράζουμε απέναντι στους συνανθρώπους είναι πολιτική, οικονομική, αλλά και ηθική.

Έτσι θέλουμε να δείξουμε στον Ελληνικό ΛΑΟ, ότι δεν υπάρχουν μόνο οξυμένα προβλήματα στη γειτονιά, στην επαρχία, σε όλη τη ΠΑΤΡΙΔΑ, αλλά και σ’ όλους τους λαούς της γης. Η πραγματική ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για όλους εμάς, που πιστεύουμε πάνω απ’ όλα στον ΑΝΘΡΩΠΟ! είναι να προσφέρουμε με τη ψυχή μας στο μέτρο που μπορούμε, σε όλους ανεξαιρέτως. Χωρίς διακρίσεις, την βοήθειά μας και για όποιο δήποτε πρόβλημα κληθούμε, επικουρικά! αλλά μπροστάρης πάντα το ΚΡΑΤΟΣ κ Ο ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣ Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ και σε συνεργασία με τους Γονείς, Κηδεμόνες κ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (όχι άλλος προσφέρει, άλλος φαίνεται & άλλος εκμεταλλεύεται τις ευαισθησίες μας αλλά κ τα χρήματα των ΑμεΑ, από ΕΟΚ και άλλες πολλές πηγές καθώς και το επιστημονικό προσωπικό που δίνεται με προγράμματα απ’όλα τα υπουργεία) ???

Το Α και το Ω της εξέλιξης του πολιτισμού μας, είναι η δημιουργία πλάγιων διαδρομών έγραψε παλαιότερα ο Vigotsky και επανέλαβε ο Γιώργος Τσιάκαλος, σε άρθρο του για την ΑΝΑΠΗΡΙΑ.

Δύο δύσβατες, γεμάτες κακοτοπιές και αγκάθια διαδρομές, πού ο καθένας με ένα σταυρό στη πλάτη, τραβά την ανηφόρα.

Ο πολιτισμός μας δεν έχει δημιουργήσει ακόμη τις διαδρομές της εξέλιξής του, ώστε ταυτόχρονα να βοηθά τα ΑμεΑ τις Ευπαθείς Ομάδες &να τους δίνει την δύναμη να παλεύουν τις κακοτοπιές των δύσβατων διαδρομών του.
Βήμα το βήμα προχωρούν και χαίρονται κάθε εξέλιξη, ακόμη και αργή.
Όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι) Ε !!! ΚΑΙ ??? στόχος μας να ανοίξουμε για να φωτιστεί ο δρόμος που θα πρέπει να πάρουν και άλλα ΑμεΑ και άλλοι γονείς των παιδιών για να αποφύγουν τις κακοτοπιές και να βγουν στο ξέφωτο της χαράς, της αισιοδοξίας, στο ξέφωτο της ζωής.
Γιατί τα παιδιά! Τα ΑμεΑ! δεν είναι κάποιοι ΑΛΛΟΙ, είναι αυτό που η ΦΥΣΗ τα έπλασε, ή μι’ άτυχη στιγμή, τους έφερε το ιδιαίτερο πρόβλημα &έχουν το δικό τους ρυθμό ανάπτυξης και η δική τους φύση κανονική είναι.

Τα δυσκολεύει η δική μας κοινωνία επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στους δικούς της ανταγωνιστικούς ρυθμούς. Γιατί δε μπορούν, να ζήσουν με τους απαιτητικούς ρυθμούς των εμπορευματικών της αξιών.

Ως πότε η ΑΝΑΠΗΡΙΑ θα βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα ?

Των (λίγων του Κοινωνικού Εθελοντισμού καλώς εννοούμενου) και της φιλανθρωπίας (κακώς εννοούμενης).

Ο χαρακτηρισμός του 2003 ως έτους αναπηρίας έρχεται να μας θυμίσει τίνος χρέωση έπρεπε νάνε η αναπηρία. Της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, που θα μπαίνει μπροστά και θα καθορίζει τα πάντα και το ρόλο του καθενός. Όχι μόνο ή 3 Δεκέμβρη παγκόσμια μέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ! Σε μια Ευρώπη(όχι των ΛΑΩΝ)όπου κυριαρχούν οι παγκοσμιοποιημένες πολιτικές που επιβάλλουν περιορισμό σε κοινωνικές δαπάνες, λιγότερη σύνταξη πιο μικρά επιδόματα, μηδενική σχεδόν εκπαίδευση, εργασία, πρόσβαση για διασκέδαση, Σίτιση, Ένδυση, επαφή με όλους τους συνανθρώπους με πλήρη ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ. Άρα Μπορούμε να ελπίζουμε σε ανατροπή των δεδομένων? Μπορούμε να ελπίζουμε στην αντιμετώπιση της αναπηρίας ως μια ρεαλιστική κατάσταση, με ΑΜΕΑ, ΓΟΝΕΙΣ και αυτούς τους λιγοστούς ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ να διεκδικούν ο καθένας το δικό τους ρόλο σε μια κοινωνία! ίσων κ ελεύθερων προσωπικοτήτων ? Μεταδίδοντας αυτή την αισιοδοξία στους γύρω μας και αντλώντας δύναμη από τη διαφορετικότητα των παιδιών και των ίδιων των ΑμεΑ, να γίνει η δική μας δύναμη. Η προσπάθεια τους να μας πουν βγάλτε μας στο κόσμο στο φως !

ΟΧΙ ΑΛΛΟΥΣ ΚΕΑΔΕΣ! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. Να γίνουν τα δικά μας όπλα τα δικά μας 45άρια οι δικοί μας χημικοί πύραυλοι στο αγώνα για μια κοινωνία που δε θα χρειάζεται να χαρακτηρίζει τα "ΕΤΗ" της, για να τύχουν της συγκυριακής ευνοϊκής μεταχείρισης τα μέλη της(Τρίτη-ηλικία, ΑμεΑ, Ευπαθείς ομάδες)για μια ΚΟΙΝΩΝΙΑ! όπου(σύ, εγώ τ’ αδέρφια μας, οι γονείς, οι συγγενείς, οι φίλοι (κανείς δεν έχει συμβόλαιο με τη ΖΩΗ)! Δεν θα τυχαίνουν της πρόνοιάς της, αλλά Θάνε ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ και θ’ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ αυτοί και όχι άλλοι για εκείνους. Εμείς λέμε ναι και σας καλούμε όλους να ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ….. ΣΥΜΠΟΡΕΥΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ και ΗΘΟΣ! με έργα και συνεχή αγώνα, όχι με λόγια και υποσχέσεις με μπροστάρη την ΠΟΛΙΤΕΙΑ και τον κάθε ΔΗΜΟ. Ο καθένας από όπου μπορεί. Για να σχηματιστεί μια μεγάλη αγκαλιά για όλους τους ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ χωρίς διακρίσεις χωρίς χρώματα ώστε να μπορέσουμε όλοι κάποτε να κοιταχτούμε στα μάτια ειλικρινά ! Γιατί τότε θάχουμε πετύχει να φτιαχτεί η ΓΗ μας απ΄ άκρη σε άκρη, μια ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, που το αυτονόητο θα δίνεται απλόχερα, χωρίς επαιτεία. Να φτιάξουμε ένα ΚΟΣΜΟ πού να χωρά όλους τους ΚΟΣΜΟΥΣ μέσα.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ! ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.

"Ώσπερ σώμα στερηθέν ψυχής πίπτει, ούτω καί πόλις, μή όντων νόμων, καταλύεται" κατά τον Αριστοτέλη.

ΦΙΛΙΚΑ ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗΚουνάνης Ελευθέριος Φραγκίσκος.
Μηχανικός Εργαστηριακός Εκπαιδευτικός - Παιδαγωγός, ΑμεΑ.
Μέλος της Παναττικής-Επιτροπής κατά της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας.
Μέλος κ Σύμβουλος για τις ευπαθείς ομάδες του Πανελλαδικού Συνδέσμου ΠΑΣΥΠΚΑ, συνανθρώπων μας με κινητικά και άλλα προβλήματα στην Ελλάδα και στην ΕΟΚ.
Ιδρυτής και συντονιστής Κέντρων Απασχόλησης και μέριμνας, ΑμεΑΙ στην Νάουσα – Πάρου, Λειβαδιά, Γαλάτσι, Βέροια, Αγ. Θαλλέλαιο Νάξου, Φιλαδέλφεια και σε όλη την Ελλάδα.
Ιδρυτής κ Υπεύθυνος της Ελληνικής Πράσινης Εθελοντικής Ομάδας Ανιδιοτελούς Προσφοράς κ Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες κ τα ΑμεΑ.
Πρ. Αντιπρόεδρος του 1ου Πράσινου Ξενώνα Νοσοκομείου Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων, ΑμεΑ και Τρίτης Ηλικίας στον Σκαραμαγκά.
Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού & Αθλητικού Συλλόγου Άνω Γαλατσίου.
http://users.otenet.gr/~fracisko/
http://www.facebook.com/profile.php?id=100000074170760&ref=profile
http://ftwxia-amea.blogspot.com/
www.pasipka.gr/ www.e-galatsi.gr/
http://cid-d35c23fe2a2393d1.profile.live.com/?wa=wsignin1.0&sa=249688552http://cid-8db0cef6217e4a28.profile.live.com/?mkt=el-gr&sa=491300549
http://frang-koynanis.blogspot.com/
http://www.google.gr/ =Γράφεις, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΚΟΥΝΑΝΗΣ
http://ano-galatsi.blogspot.com/
http://otan-dineis-pote-de.pblogs.gr/
http://www.enisxisi.gr/
http://www.e-grammi.gr/