Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ.


Συμβουλές προς "ναυτιλομένους"

Οδηγίες αντιμετώπισης ενός πιθανού κρούσματος του ιού της νέας γρίπης για όσους ταξιδιώτες επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) εν όψει της κορύφωσης της καλοκαιρινής εξόδου στις αρχές Αυγούστου.Οι οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ αφορούν τους επιβάτες των πλοίων και των τρένων, καθώς και όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο.
Οσοι ταξιδεύουν με πλοίο θα πρέπει να ακολουθήσουν τις παρακάτω συμβουλές...

Αν παρουσιάσουν συμπτώματα της ασθένειας θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα τον υγειονομικό υπεύθυνο του πλοίου.
Ο ασθενής θα πρέπει να απομονωθεί σε καμπίνα (η οποία θα πρέπει να έχει φυσικό εξαερισμό) με ατομική τουαλέτα και σίτιση.
Αν πρέπει οπωσδήποτε να βγει ο ασθενής από την καμπίνα, θα πρέπει να φορά μάσκα.
Το επισκεπτήριο πρέπει να αποφεύγεται και όσοι έρχονται σε επαφή με τον ασθενή θα πρέπει να φορούν μάσκα. Συνιστάται να οριστεί ένα μέλος του πληρώματος για τη φροντίδα του κρούσματος.
Ο χρησιμοποιημένος προστατευτικός εξοπλισμός θα πρέπει να πετιέται σε κάδο έξω από την καμπίνα και να μη χρησιμοποιείται ξανά για κανέναν λόγο.
Ο υγειονομικός υπεύθυνος του πλοίου θα πρέπει να ενημερώσει τους επιβάτες ότι υπάρχει ύποπτο κρούσμα και να τους ζητήσει να λάβουν όλα τα μέτρα υγιεινής.
Οσοι ταξιδεύουν με τρένο θα πρέπει να ακολουθήσουν τις εξής συμβουλές:

Ο ασθενής θα πρέπει να μετακινηθεί σε ξεχωριστό κουπέ ή στο πίσω μέρος του βαγονιού σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τους υπόλοιπους επιβάτες.
Να δοθεί στον ασθενή μια χειρουργική μάσκα η οποία θα πρέπει να αλλάζει αν γίνεται υγρή, αν λερωθεί ή αν σκιστεί.
Στον ασθενή πρέπει να δοθεί ατομική σακούλα για τη συλλογή των προσωπικών του απορριμμάτων.
Αν υπάρχει συνοδός του ασθενούς που επιθυμεί να μείνει κοντά του, θα πρέπει να φορά οπωσδήποτε μάσκα και γάντια και να πλένει τα χέρια του κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με τις εκκρίσεις του.
Για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων στα αεροπλάνα, το ΚΕΕΛΠΝΟ συμβουλεύει:

Να δοθεί στον ασθενή μία χειρουργική μάσκα η οποία θα πρέπει να αλλάζει αν γίνεται υγρή, αν λερωθεί ή αν σκιστεί.
Στον ασθενή πρέπει να δοθεί ατομική σακούλα για τη συλλογή των προσωπικών του απορριμμάτων.
Τα μέλη του πληρώματος πρέπει να φορούν γάντια και μάσκα. Συνιστάται να ορίζεται ένα μέλος του πληρώματος για τη φροντίδα του ασθενούς.
Αν είναι δυνατόν, ο ασθενής θα πρέπει να τοποθετηθεί σε απόσταση δύο μέτρων από τους υπόλοιπους επιβάτες και θα πρέπει να του συστηθεί να περιορίσει τις μετακινήσεις του. Αν αυτό δεν γίνεται, τότε οι επιβάτες που κάθονται κοντά του θα πρέπει να φορέσουν μάσκα και γάντια.
Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσει τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου ώστε να ληφθούν όλα τα μέτρα μετά την προσγείωση.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου